Erja Lyytinen (FI)

 • Hoofdpodium

  Zaterdag 26 augustus, 20.00 – 21.00 uur

  Erja Lyytinen begint op 15-jarige leeftijd met gitaar spelen en luistert in de beginjaren vooral naar Aretha Franklin en Ray Charles. Ze is de eerste vrouw die elektrische gitaar studeert aan Sibelius Academy in Helsinki, waar ze de titel “Master of Music” behaalt.

  Tegelijkertijd tourt ze met haar band door Europa en zijn ze de openingsact voor Robert Plant, Walter Trout en Tom Jones. Ook speelt ze samen met Joe Bonamassa en Ana Popovic.

  De echte doorbraak als slide gitarist komt in 2014 met het album “The sky is crying” een ode aan de muziek van Elmore James. Het album krijgt diverse internationale prijzen.

  Naar aanleiding van het laatste album ‘Waiting For The Daylight’; schrijft het blad Lust For Live: “De ‘beste gitaristen’ polls worden nog steeds gedomineerd door mannen. Een vrouw, die inmiddels wel een plekje verdiend heeft in zo’n lijst, is de Finse zangeres, gitarist en songschrijver Erja Lyytinen. Het is allemaal even mooi.”

  “The Queen of Slide Guitar”, heeft naast het nieuwe album ‘Waiting For The Daylight’ haar biografische boek “The Blues Queen” uitgebracht, waarin ze verhalen deelt over hoe ze podia deelt met legendes zoals Carlos Santana, Dan Aykroyd, Sonny Landreth en Jennifer Batten.

  “She is the future” – Carlos Santana

  Line-Up:
  Erja Lyytinen – guitar, vocals
  Kasper Mårtenson – keyboards
  Tatu Back – bass
  Iiro Laitinen – drums

Video 1

Video 2