Eerste namen voor 27e editie Culemborg Blues

Zoals ieder jaar maakt Stichting Culemborg Blues in maart de eerste bands bekend voor het jaarlijkse gratis Bluesfestival wat plaats vindt op de vierde zaterdag in augustus. Voor de 27e editie zijn inmiddels vastgelegd: Laurence Jones (UK), Troy Redfern (UK), Wille and the Bandits (UK), Harlem Lake XXL, Electric Hollers en Robbert Duijf.

Laurence Jones (UK)
Laurence Jones is terug op Culemborg Blues. Dit jaar is Laurence de afsluitende act op het hoofdpodium, net als in 2017. Sindsdien heeft Laurence zich ontwikkeld tot een van de populairste gitaristen van de UK. Drie jaar op rij kreeg hij de “Young Artist Of The Year” award, waardoor hij is opgenomen in de “British Blues Hall of Fame”. Van muziekbladen krijgt hij labels als “The future of the Blues” opgeplakt en wordt hij gezien als een van de beste gitaristen van het moment. Ook Johan Derksen is fan. Deze nodigde hem inmiddels al vijf keer uit bij “Veronica Inside” en noemde hem “Een jonge Clapton”. De officiële video van “I’m Waiting” op Youtube is 1,1 miljoen keer bekeken.

Troy Redfern (UK)
Troy Redfern begint op 12-jarige leeftijd met gitaar spelen. In het begin beïnvloed door Queen, Black Sabbath en Mott the Hoople en later Zappa. Maar al snel gaat de aandacht uit naar de vroege blues pioniers en via Son House en Hound Dog Taylor ontdekt hij de slidegitaar. “This style of playing helped me find my true voice on the instrument” Door veel live te spelen heeft hij een trouwe schare fans opgebouwd. De Britse media noemen hem de “King of Slide Guitar”

Wille & The Bandits (UK)
Wille & The Bandits is er helemaal klaar voor Ze hebben een nieuw album uit en een nieuwe bezetting. Het trio is uitgebreid naar een kwartet en met een extra bandlid worden ook een Hammond orgel en een 2e gitaar geïntroduceerd. In de basis is Wille & The Bandits een klassieke psychedelische bluesrock band in de lijn van Cream, Led Zeppelin en The Jimi Hendrix Experience. Met een moderne benadering en elementen uit folk, wereldmuziek en dance is een eigen stijl gecreëerd. In 2018 won de band awards voor ‘Innovation in the Blues’ en ‘Blues Act Of The Year England’.

Harlem Lake XXL
Nadat Dave Warmerdam als 16-jarige in Memphis in de halve finale van de International Blues Challenge iedereen verbaasde met zijn pianotalent was het tijd voor een eigen band. Gitarist Sonny Ray en zangeres Janne Timmer sprongen vlak daarna aan boord en een bijzonder trio was geboren. De invloeden van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King werden tot elkaar gesmolten en uit de oven kwam Harlem Lake. De Dave Warmerdam Band doopte zich om en refereert met de nieuwe naam direct naar hun roots: de Haarlemmermeerpolder. Er werd nieuw materiaal geschreven en het idee voor een 12-mans band ontstond.

Elecric Hollers
Electric Hollers is een blues/rock-sensatie met een fris eigen geluid uit Leeuwarden. Maak je klaar om weggeblazen te worden door een muur van vintage sound en energie! Zware bastonen, donderende drums en gitaarsolo’s die je meeslepen naar vervlogen tijden geïnspireerd door bands als Led Zeppelin, Santana & Ten Years After.

Robbert Duijf
In een mix van old school deltablues, Brits-Amerikaanse folkrevival en gospelblues vertelt Robbert samen met zijn gitaar zijn verhalen. Zijn gitaarspel wordt gekenmerkt door een typische vroege fingerpicking-stijl met een slide in open en standaard stemmingen. Zijn stem is treurend, oprecht en vol overgave. Door vanuit zijn hart te spelen en te zingen, maakt hij een diepe verbinding met zijn publiek.

Culemborg Blues vindt plaats in het centrum van Culemborg op zaterdag 24 augustus 2024, op diverse podia, zowel binnen als buiten, spelen ongeveer 20 bands. De toegang is gratis. Meer informatie op www.culemborgblues.nl